The Rattling Redhead

Date:

Comments:

The Malabar flameback (Chrysocolaptes socialis) is a species of bird in the woodpecker family Picidae.
This bird is endemic to the Western Ghats of India.

It was previously considered a subspecies of the greater flameback (C. guttacristatus), but was split as a distinct species in 2022 noting differences in plumage and vocalizations.

The Female has a forehead, crown, and crest black with small white spots (Crest is red in the male).

Call is a high-pitched thin fast rattle repeated at irregular intervals.

It uses its bill to dig out food from trees, and its zygodactyl feet and stiff tail to provide support against tree trunks.
The long tongue can be darted forward to extract wood-boring arthropod prey; while mainly feeding on small invertebrates, they also drink nectar.

They nest in tree holes, laying three or four white eggs.


Shot in Coorg, Nikon Gears, Apr 2026 © Dr.Bishan Monnappa

Join our WhatsApp Group for News and Article Alerts

CLN Policy on Comments:

CLN reserves the right to edit or not publish any comment, especially if it contains offensive or inappropriate language.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Recent Comments

Subscribe to CLN Print Edition

spot_img

More Posts
Related

Compact

The brown-capped pygmy woodpecker aka the Indian pygmy woodpecker...

Staking the Claim

The "birth of river Kaveri" in Kodagu is celebrated...

COORG – ON BUTTERFLY WINGS

Kishore felt that Dr.Bishan needed recognition and acknowledgement for...

Celebrating Wildlife: Rewilding 6,700 Acres Across 32 Villages in the Western Ghats

https://youtu.be/rLxHbYADMGY During the Wildlife Week, we celebrated our incredible wildlife...